Θεραπευτική διαδικασία

Είναι πιθανό, σαν  γονέας να υπάρχει κάτι που σας προβληματίζει σε κάποιο τομέα ανάπτυξης του παιδιού σας. Είτε γιατί σας το λέει το ένστικτό σας, είτε γιατί σας εξέφρασε κάποιο προβληματισμό η δασκάλα του ή ο παιδίατρος σας.

Είναι γνωστό πλέον ότι η έγκαιρη διάγνωση τυχών δυσκολιών είναι εξαιρετικής σημασίας για την επιτυχή πορεία της θεραπείας.  Είμαστε στην διάθεσή σας για να συζητήσουμε τις ανησυχίες σας και να πραγματοποιήσουμε ένα ραντεβού γνωριμίας.

Στο χώρο μας ακολουθούνται τα εξής θεραπευτικά στάδια

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας ώστε να μας εκφράσετε το αίτημα σας και τον προβληματισμό σας και να βρούμε μαζί μια βολική μέρα και ώρα για ένα πρώτο ραντεβού γνωριμίας.

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ

Στο πρώτο μας ραντεβού θα έχουμε την ευκαιρία να γνωριστούμε και να συζητήσουμε εκτενώς για ότι σας απασχολεί σχετικά με τις δεξιότητες του μικρού σας παιδιού. Έτσι θα μπορέσουμε να προσδιορίσουμε σε ποιά ειδικότητα θα παραπεμφθεί για αξιολόγηση.

Επιπλέον, θα λάβουμε ένα αναλυτικό ιστορικό για όλο το φάσμα της ανάπτυξης του παιδιού απο την γέννησή του και ίσως συμπληρώσετε κάποια ερωτηματολόγια. Με τα παραπάνω θα μπορέσουμε να έχουμε μια όσον το δυνατόν καλύτερη εικόνα του παιδιού. Σε συνδυασμό με την αξιολόγηση που θα ακολουθήσει στο επόμενο ραντεβού, θα είμαστε σε θέση να οργανώσουμε το καταλληλότερο θεραπευτικό πρόγραμμα για το παιδί σας.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Στο δεύτερο ραντεβού μας  θα γίνει η αξιολόγηση του παιδιού απο τον ή τους ειδικούς. Κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης ο θεραπευτής επιδιώκει να καλλιεργήσει ενά κλίμα εμπιστοσύνης και ασφάλειας στο παιδί ώστε να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή συνεργασία μαζί του και να καταλήξει σε όσο το δυνατόν πιο ασφαλή συμπεράσματα. Εάν κριθεί αναγκαίο, ειδικά στις πολύ μικρές ηλικίες, ένας γονέας είναι παρών/ούσα κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης.

Η αξιολόγηση περιλαμβάνει κλινική παρατήρηση μέσω ελεύθερου παιχνίδιου με το παιδί αλλά και χορήγηση άτυπων ή σταθμισμένων εργαλείων αξιολόγησης όπως πχ. κάποια tests.

Είναι πολύ πιθανό να μην είναι αρκετό ένα ραντεβού για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να χρειαστεί να προγραμματιστεί ένα ακόμα.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΘΕΤΗΣΗ

Αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση , τα αποτελέσματα αυτής θα συζητηθούν με τους γονείς. Ο θεραπευτής ανάλογα με την ειδικότητα του θα εξηγήσει τους θεραπευτικούς στόχους που έχει θέσει για το παιδί. Στη συνέχεια θα προταθεί το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο το οποίο θα περιλαμβάνει το είδος των θεραπειών , τη συχνότητα και την διάρκεια τους.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Οι θεραπείες πραγματοποιούνται απο κατάλληλα εκπαιδευμένους και καταρτισμένους θεραπευτές με πολυετή εμπειρία ο κάθε ένας στον τομέα του αλλά πάνω απο όλα με αγάπη και μεράκι για το λειτούργημά τους.

Οι θεραπείες γίνονται με παιγνιώδη και ευχάριστο τρόπο μιας και είναι ο μόνος κατάλληλος τρόπος για να εξασφαλιστεί η μέγιστη εμπλοκή του παιδιού . Έτσι λοιπόν , ενώ φαίνεται οτι το παιδί απλά παίζει στην πραγματικότητα μέσω του παιχνιδιού ο θεραπευτής «δουλεύει» τους θεραπευτικούς του στόχους.

Ο θεραπευτής έχει διαθέσιμες στην φαρέτρα του πολλές θεραπευτικές τεχνικές, μεθόδους , θεωρίες και εργαλεία και έχει εκπαιδευτεί ώστε να τα χρησιμοποιεί κατάλληλα για όσο διάστημα διαρκεί η θεραπευτική παρέμβαση.

Οι γονείς συμμετέχουν στην θεραπεία του παιδιού καθώς τους δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθούν όπως και εργασίες/ασκήσεις για το σπίτι.

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΠΡΟΟΔΟΥ

Ανα διαστήματα γίνεται επαναξιολόγηση ώστε να προσδιοριστούν τα θεραπευτικά αποτελέσματα, να αξιολογηθεί η πορεία της θεραπείας και να γίνουν αναπροσαρμογές στο θεραπευτικό πλάνο εάν κριθεί απαραίτητο.

Οι γονείς είναι πάντα ενήμεροι για την πορεία της θεραπείας και ενημερώνονται είτε προφορικά είτε με γραπτές αναφορές προόδου.