Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι μια συναρπαστική εποχή του χρόνου, αλλά για τα παιδιά με ΔΕΠΥ και τους γονείς τους , οι νέες δραστηριότητες και η έλλειψη δομής και καθημερινής ρουτίνας μπορούν να μετατρέψουν τον ενθουσιασμό σε καταστροφή. Ακολουθούν ορισμένες προτάσεις για να βοηθήσετε τα παιδιά με ΔΕΠΥ να κάνουν ένα διασκεδαστικό, ασφαλές, χαλαρωτικό διάλειμμα.

Διατηρήστε ένα ημερήσιο πρόγραμμα

Επιτέλους το σχολείο με τις ατελείωτες υποχρεώσεις του σταματά. Παράλληλα η θερμοκρασία ανεβαίνει και ξεκινούν οι καλοκαιρινές διακοπές. Είναι η στιγμή που μπορεί να σας φανεί δελεαστικό να χαλαρώσετε από την έννοια του προγράμματος και να αρχίσετε να ονειρεύεστε ένα τεμπέλικο χαλαρό καλοκαίρι. Όμως η διατήρηση μιας δομής και μιας βασικής ρουτίνας είναι σημαντική! Η δημιουργία και η τήρηση ενός καλοκαιρινού προγράμματος θα διευκολύνει τα παιδιά να παραμείνουν οργανωμένα. Θα τα βοηθήσει να διαχειριστούν τις μεταβάσεις από τη μία δραστηριότητα στην άλλη χωρίς εντάσεις και θα τα διευκολύνει να επιστρέψουν στην πρότερη ρουτίνα όταν έρθει η ώρα να επιστρέψουν στο σχολείο.

Ένας τρόπος για να διατηρήσετε τα παιδιά απασχολημένα είναι τα κατασκηνωτικά προγράμματα, όπως επίσης τα καλοκαιρινά summer camps και οι αθλητικές ή καλλιτεχνικές ομάδες .

Επιλέξτε μια ώρα ύπνου και ώρα αφύπνισης και να είστε συνεπείς. Ένα κανονικό πρόγραμμα ύπνου θα βοηθήσει τα παιδιά να χαλαρώσουν στο τέλος της ημέρας και να κάνουν τα πρωινά λιγότερο αγχώδη και ανήσυχα.

Τρώτε γεύματα σε τακτά χρονικά διαστήματα . Οι συνεπείς ώρες γεύματος (και το υγιεινό σνακ) θα αποτρέψουν την νευρικότητα και την γκρίνια που προκύπτει λόγω της πείνας και θα βοηθήσουν ακόμη και τις πιο αργές μέρες να φανούν πιο δομημένες.

Διατηρήστε ένα ημι-δομημένο πρόγραμμα για οικογενειακές δραστηριότητες για παράδειγμα  τις Δευτέρες βλέπουμε ταινίες, τις  Τρίτες επισκεπτόμαστε ένα πάρκο, Τετάρτες κάνουμε χειροτεχνίες κ.λπ Με αυτόν τον τρόπο, όλη η οικογένεια θα ξέρει τι έρχεται και πότε συμβαίνει, κάτι που κάνει τη διαχείριση του χρόνου ευκολότερη και τις μεταβάσεις λιγότερο αγχωτικές.

Βάλτε καλοκαιρινούς στόχους

Αξιοποιήστε στο έπακρο τις διακοπές, βοηθώντας το παιδί σας να θέσει μερικούς συγκεκριμένους καλοκαιρινούς στόχους .Προσφέρετε ενθάρρυνση και ανταμοιβές όταν γίνονται βήματα προς την επίτευξη του στόχου. Μερικές ιδέες για υπέροχους καλοκαιρινούς στόχους θα μπορούσαν να είναι:

Εργασία σε δεξιότητες που δεν υπάρχει χρόνος κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, για παράδειγμα: οδήγηση ποδηλάτου χωρίς βοηθητικές ρόδες, να μάθει κολύμπι χωρίς βοήθημα πχ μπρατσάκια ή να διαβάσει ένα βιβλίο που διάλεξε το ίδιο το παιδί

Βελτίωση συμπεριφοράς, για παράδειγμα: να ακολουθεί εντολές και οδηγίες την πρώτη φορά που του ζητείται και χωρίς να χρειάζεται να επαναλαμβάνετε συνέχεια τι θέλετε να κάνει. Άλλος στόχος θα μπορούσε να είναι το να μην διακόπτει τους ανθρώπους όταν μιλούν ή ακόμα να βάζει τα παπούτσια και τα ρούχα του στο ίδιο μέρος κάθε μέρα και να μην τα σκορπίζει σε όλο το σπίτι

Τα παιδιά με ADHD συχνά δεν τα πηγαίνουν καλά με την  καθυστερημένη ανταμοιβή. Αυτό σημαίνει ότι μια μεγάλη ανταμοιβή στο τέλος του καλοκαιριού μπορεί να μην είναι το καλύτερο κίνητρο. Αντ ‘αυτού, προσφέρετε μικρά κίνητρα για βραχυπρόθεσμη πρόοδο, όπως το παγωτό στο τέλος της εβδομάδας ή μια επιπλέον ώρα χρόνου οθόνης. Στη συνέχεια, μπορείτε να προγραμματίσετε μια μεγάλη απόλαυση στο τέλος του καλοκαιριού, όπως μία επίσκεψη στο λούνα παρκ ως επιβράβευση για την επιμονή τους.

Να θυμάστε πως ανεξάρτητα από τον στόχο που επιλέγετε εσείς και το παιδί, το επίτευγμα δεν είναι να είναι να τον κατακτήσετε 100% αλλά η ειλικρινής προσπάθεια». Γι ‘αυτό φροντίστε να επαινέσετε το παιδί σας για την προσπάθεια – και όχι μόνο να εστιάσετε στο τελικό αποτέλεσμα.

 

Συζήτηση και προετοιμασία  για το πρόγραμμα της ημέρας

Το καλοκαίρι είναι μια υπέροχη στιγμή για τα παιδιά με ADHD να δοκιμάσουν νέα πράγματα. Μάθημα κολύμβησης, κατασκήνωση, εκδρομές στην παραλία κα. Αλλά οι νέες εμπειρίες σημαίνουν νέα ερεθίσματα και νέους κανόνες χωρίς πολύ χρόνο για προσαρμογή. Ανεξάρτητα από το τι περιλαμβάνεται στο ημερήσιο πρόγραμμα, η προετοιμασία του παιδιού σας εκ των προτέρων θα το βοηθήσει να έχει μια πιο ευχάριστη, επιτυχημένη και ασφαλή εμπειρία.

Για να βοηθήσετε τα παιδιά να προετοιμαστούν για τις νέες δραστηριότητες, μπορείτε να καθίσετε μαζί και να μιλήσετε για το πρόγραμμα της ημέρας του παιδιού σας. Για παράδειγμα, εάν το παιδί σας αρχίζει μαθήματα κολύμβησης, θα μπορούσατε να πείτε: «Αύριο το πρωί θα σε αφήσω στην πισίνα. Όταν φτάσετε εκεί, θα πάτε στο αποδυτήριο και θα αλλάξετε το μαγιό σας. Μετά από αυτό ο προπονητής σας θα σας πάρει και θα σας πάει στην πισίνα. Η νοερή απεικόνιση της ημέρας θα διευκολύνει τις μεταβάσεις, θα μειώσει το άγχος και θα του δώσει την ευκαιρία να σας κάνει οποιεσδήποτε ερωτήσεις μπορεί να έχει.

Είναι σημαντικό να ενημερώσετε τους υπεύθυνους ενήλικες σε κάθε δραστηριότητα, για τους τομείς που μπορεί να χρειαστεί λίγη επιπλέον βοήθεια το παιδί σας , αλλά και πώς χειρίζεστε την προβληματική συμπεριφορά στο σπίτι.

 

Δίνοντας στο παιδί σας ευκαιρίες να πετύχει, να διασκεδάσει και να χαλαρώσει, θα το βοηθήσει να έχει ένα καλύτερο καλοκαιρινό διάλειμμα, να χτίσει την αυτοεκτίμηση του και να μάθει δεξιότητες που θα το συνοδεύουν όταν έρθει η ώρα να επιστρέψει στο σχολείο.

Καλό καλοκαίρι και καλές διακοπές!!

ΠΗΓΗ:  www.childmind.org