1. Αφιερώστε χρόνο στην επικοινωνία: Αφιερώστε τακτικά μικρά διαστήματα της ημέρας για να μιλήσετε με το μωρό σας. Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε απλές λέξεις και φράσεις και να επαναλαμβάνετε συχνά για να ενισχύσετε την κατανόηση.
  2. Διαβάστε βιβλία: Διαβάστε διάφορα παιδικά βιβλία με το μωρό σας. Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης, σταματήστε για να σχολιάσετε τις εικόνες και να ονομάσετε αντικείμενα, ζώα και χρώματα.
  3. Τραγουδήστε τραγούδια: Τραγουδήστε απλά παιδικά τραγούδια με το μωρό σας. Οι μελωδίες και οι στίχοι τραγουδιών βοηθούν στην ανάπτυξη της γλωσσικής δεξιότητας και της προφοράς.
  4. Απευθυνθείτε στο μωρό σας: Απευθυνθείτε στο μωρό σας με το όνομά του και χρησιμοποιήστε απλές εντολές και ερωτήσεις για να τον καλέσετε να απαντήσει. Παράδειγμα, “Πού είναι η μπάλα;” ή “Δείξε μου τη μύτη σου.”
  5. Ενθαρρύνετε την ανταπόκριση: Απαντήστε και ανταποκρίνεστε στα γελάκια, τα ήχους και τις προσπάθειες του μωρού σας να μιλήσει. Αυτό το ενθαρρύνει να συνεχίσει να προσπαθεί να επικοινωνήσει.
  6. Χρησιμοποιήστε χειρονομίες: Συνοδεύστε τις λέξεις με χειρονομίες για να βοηθήσετε το μωρό σας να κατανοήσει το νόημα και τον τρόπο προφοράς. Για παράδειγμα, όταν λέτε “γεια σας”, μπορείτε να κοιτάξετε και να κυματίσετε με το χέρι.
  7. Επικοινωνήστε με άλλα παιδιά: Συμμετάσχετε σε παιδικές ομάδες παιχνιδιού ή περιβάλλοντα όπου το μωρό σας μπορεί να έρθει σε επαφή με άλλα παιδιά. Η παρουσία άλλων παιδιών μπορεί να το ενθαρρύνει να προσπαθήσει να επικοινωνήσει και να μιλήσει.
  8. Προσέξτε τη γλωσσική πρόταση: Όταν το μωρό σας αρχίζει να προφέρει λέξεις, προσπαθήστε να απαντήσετε σε μια πλήρη γλωσσική πρόταση. Για παράδειγμα, αν το μωρό σας λέει “μπάλα”, εσείς μπορείτε να απαντήσετε “Ναι, βλέπω την κόκκινη μπάλα.”
  9. Ζωντανέψτε τις ιστορίες: Όταν διηγείστε μια ιστορία στο μωρό σας, χρησιμοποιήστε διάφορες φωνές για τους χαρακτήρες και κάντε την εμπειρία ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική. Αυτό μπορεί να τον ενθαρρύνει να αντιδράσει και να επικοινωνήσει.

Θυμηθείτε ότι η ανάπτυξη της ομιλίας διαφέρει από παιδί σε παιδί, και είναι σημαντικό να δίνετε στο μωρό σας τον χρόνο και την υποστήριξη που χρειάζεται για να αναπτύξει τις γλωσσικές του δεξιότητες.

Πετρίτου Σταυρούλα , λογοθεραπεύτρια

Υπεύθυνη κέντρου ειδικών θεραπειών “ΛΟΓΟΠΑΙΖΟΥΜΕ”